Acer saccharum (javor cukrový) je stredne veľký až veľký strom s hustou, oválne guľovitou korunou. Môže dorásť až do výšky 40 metrov, pričom exempláre tejto výšky sa skutočne vyskytujú v Severnej Amerike. V USA sa tento druh využíva aj na produkciu javorového sirupu. Jeho šírka zriedka presiahne 10 metrov. Špicaté púčiky sú hnedej farby. Dlhý a široký list je jasne zelený a na jeseň sa prefarbuje do oranžových a červených odtieňov. Habitát aj tvar listu pripomínajú Acer platanoides. Rozdiel spočíva v tom, že po potrhnutí listu Acer saccharum nevytvára mliečnu šťavu, ale číru tekutinu. Kvitnutie prebieha súčasne s rozvíjaním listov. Koreňový systém je plytký s početnými rozkonárenými koreňmi. Hoci javor cukrový prosperuje v rôznych pôdnych podmienkach, zamokrená pôda nie je vhodná pre jeho zdravý rast. Strom je netolerantný voči stojatej vode a citlivý na posypovú soľ používanú na zľadovatených cestách. Taktiež zle znáša spevnené povrchy.
Acer saccharum môže dorastať do výšky 15 - 20 (40) m v závislosti od podmienok stanovišťa a klímy.
Acer saccharum rastie priemerne rastúci a môže dorastať do výšky 15 - 20 (40) m v závislosti od podmienok stanovišťa a klímy.
Listy stromu Acer saccharum sa na jeseň sfarbia do oranžová, červená."
Správny čas na výsadbu stromu je mimo vegetačné obdobie. V strednej Európe môže byť Acer saccharum so zemným balom vysadený od polovice novembra do konca apríla, avšak závisí to veľmi od klimatických podmienok a druhu stromu.