Včely zohrávajú kľúčovú úlohu v našom potravinovom reťazci, a preto sa im v súčasnosti venuje veľká pozornosť. Výsadba stromov, ktoré včelám poskytujú potravu, známych ako medonosné druhy, sa tak stáva nielen obľúbenou, ale aj nevyhnutnou. Medzi vynikajúce druhy stromov podľa obdobia kvitnutia patria vŕby, javory, pagaštany, agáty a lipy. Tieto stromy poskytujú včelám veľké množstvo peľu a nektáru, ktoré sú nevyhnutné pre ich prežitie. Okrem týchto druhov je dôležité nezabúdať na ovocné stromy, ktoré tiež zohrávajú významnú úlohu. V záhradách môžu byť zaujímavou voľbou okrasné ovocné stromy. Treba si však uvedomiť, že druhy s plnými alebo zdvojenými kvetmi, ako niektoré okrasné čerešne, neprodukujú peľ ani nektár. Naopak, druhy s jednoduchými kvetmi poskytujú včelám hodnotnú potravu.
Veľké stromy ako zdroj potravy
Aby medonosná rastlina mohla produkovať kvalitný nektár a peľ, je nevyhnutné zabezpečiť optimálne podmienky pre jej rast a dostatok vody v kritických obdobiach – najmä v týždňoch pred kvitnutím a počas neho. Dostatočné zásobenie vodou podporuje voľný tok nektáru, čo je kľúčové pre jeho dostupnosť. Stromy, ktoré dosiahli dospelosť a majú rozvinutú korunu, poskytujú najväčšie množstvo kvetov, a tým aj najvyšší objem nektáru a peľu. Práve tieto stromy predstavujú najvýznamnejší zdroj potravy pre včely.
Neskôr počas leta a na začiatku jesene počet medonosných rastlín postupne klesá, čo zvyšuje dôležitosť ich celoročnej dostupnosti. Obdobie aktivity včiel zvyčajne trvá od marca do októbra, pričom väčšina medonosných druhov kvitne na jar a v lete. Ku koncu sezóny je však spektrum kvitnúcich druhov obmedzenejšie. Napriek tomu existuje niekoľko druhov stromov, ktoré kvitnú až do septembra a poskytujú včelám potravu aj v tomto období. Medzi najznámejšie patrí jerlín japonský (Styphnolobium / Sophora) a tzv. včelí strom (Tetradium), ktoré sú v neskorom lete a na začiatku jesene hojne navštevované včelami.
Význam medonosných rastlín
Včely sú nepostrádateľnými pomocníkmi človeka. Vďaka ich neúnavnej práci si často ani neuvedomujeme, aký veľký vplyv majú na našu stravu. Približne 30 % našich každodenných potravín priamo závisí od opeľovania včelami. Bez nich by sme sa museli zaobísť napríklad bez jabĺk, hrušiek, vlašských orechov, mandlí, cukiet či paprík. A svoju obľúbenú rannú kávu by sme si museli odoprieť tiež.
Včely medonosné v súčasnosti čelia značným problémom, najmä kvôli parazitovi Varroa destructor – klieštikovi včeliemu. Tento drobný roztoč, merajúci len jeden milimeter, od začiatku osemdesiatych rokov výrazne oslabuje včelstvá, čím vážne ohrozuje ich schopnosť prežiť. Okrem toho včely trpia nedostatkom potravy, čo je dôsledok rastúcej urbanizácie a výrazného úbytku prirodzenej krajiny. Významný negatívny vplyv má aj intenzívne používanie insekticídov a fungicídov, ktoré viedlo k výraznému poklesu populácií včiel. Polia a lúky, ktoré kedysi poskytovali bohaté zdroje potravy, sú dnes často degradované herbicídmi, ktoré zničili mnoho užitočných rastlín. Výsledkom sú trávnaté porasty a jednoliate polia obilnín, ktoré postrádajú kvitnúce druhy.