V roku 2016 začali škôlky Van den Berk s pestovaním tzv. ekologicky pestovaných stromov. V tom čase bol na trhu nedostatok sadeníc produkovaných týmto spôsobom, čo viedlo k založeniu produkcie v menších veľkostiach. Po celkovom trojročnom prechodnom období, z ktorého bol jeden rok venovaný výhradne príprave pôdy, sme začali s malým, jednému hektáru zodpovedajúcim testovacím pozemkom. Každý ďalší rok sme pridávali nové pole. V nasledujúcich rokoch plánujeme túto produkciu ďalej rozširovať.
Výsledky sú pozitívne: ide o zdravé stromy vynikajúcej kvality, ktoré sa vyrovnajú porovnateľným stromom pestovaným v iných častiach škôlky. Čiastočne je to dané tým, že sme za posledných 15 rokov výrazne obmedzili používanie prípravkov na ochranu rastlín pri bežnom pestovaní. Vďaka tomu sme nadobudli množstvo poznatkov o alternatívnych metódach a spôsoboch pestovania. Ekologické pestovanie stromov do tohto vývoja prirodzene zapadá a naše doterajšie skúsenosti sú povzbudivé. Proces pestovania je však náročnejší na pracovnú silu, čo znamená, že ceny sú vyššie ako pri našich bežne pestovaných stromoch.
SKAL Biocontrol je holandský orgán pre kontrolu ekologicky pestovaných stromov. Produkt je považovaný za ekologický vtedy, ak bol certifikovaný v súlade s platnou holandskou a európskou legislatívou. Označenie „ekologicky pestované“ je právne chránené. Proces vedúci k ekologickému pestovaniu začína prechodným obdobím určeným na prípravu pôdy. Tým sa minimalizuje riziko prítomnosti rezíduí prípravkov na ochranu rastlín, ktoré mohli byť v minulosti na danom mieste použité. Po schválení pozemku môže začať samotné ekologické pestovanie.
Ekologické pestovanie v zásade znamená, že sa nepoužívajú chemické prostriedky na ochranu rastlín ani umelé hnojivá. Existujú aj legislatívne požiadavky týkajúce sa vybavenia a jeho čistenia. V Holandsku dohliada na celý tento dodávateľský reťazec organizácia SKAL Biocontrol, ktorá kontroluje pozemky aj produkty a zodpovedá za samotnú certifikáciu. Viac informácií o legislatíve nájdete na stránke: skal.nl/en.